Dostupni linkovi

Obama: Iran može imati civilni nuklearni program


U poruci iranskom vrhovnom vođi, američki predsjednik Barack Obama rekao je da Teheran može imati civilni nuklearni program ako obeća da nikada neće proizvesti nuklearno oružje, prenio je Washington Post u petak.

"Predsjednik Obama je signalizirao Iranu da će Sjedinjene Države prihvatiti iranski civilni nuklearni program ako vrhovni vođa Ali Hamenei ispuni obećanje koje je nedavno dao da njegova država neće proizvesti nuklearno oružje", piše Washington Post.

Ovu verbalnu poruku Obama je poslao posredstvom turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana koji je prošle sedmice posjetio Teheran.

"Nekoliko dana prije posjete Iranu, Erdogan je održao dvosatni sastanak s Obamom u Seoulu, na kojem se razgovarali o poruci koju će Erdogan uputiti ajatolahu u vezi s nuklearnim pitanjem i Sirijom", navodi Washington Post.

Tokom sastanka, Obama je rekao Erdoganu da Iranci trebaju shvatiti da im ističe vrijeme za mirovnu rezoluciju i da Teheran treba iskoristiti trenutnu priliku za pregovore.

Međutim, Obama nije specificirao da li bi Iranu trebalo biti dozvoljeno daljnje obogaćivanje urana, zbog čega se smatra da će se o ovome pitanju diskutovati u razgovorima između Irana i šest svjetskih sila.

Erdogan je prenio Obaminu poruku Hameneiju na sastanku u Teheranu.

Ranije je dogovoreno da će se šest svjetskih sila i Iran sastati u turskom Istanbulu 13. i 14. aprila u vezi s razgovorima o teheranskom spornom nuklearnom programu.

Ali je Iran nedavno predložio da se sastanak održi u Bagdadu. Konačno mjesto još nije određeno.
XS
SM
MD
LG