Dostupni linkovi

Predstavljena inicijativa o Ženskom sudu za prostor bivše SFRJ


Ilustracija
Ilustracija
U Novom Sadu u četvrtak je predstavljena inicijativa za formiranje Ženskog suda za prostor bivše SFRJ, javlja RSE novinar Norbert Šinković.

Aktivistkinje iz regiona smatraju da mora da se stvori forum koji će da ujedini glasove žrtava sukoba. Jedan od vidova javnih svedočenja je Ženski sud.

Veliki broj žena je od početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji bio protiv zločina i nasilja. Međutim, kako se to kasnije pokazalo, one su postale najveće žrtve.

O posledicama kao i o samim uzrocima rata se ne govori dovoljno.

„Ono što govorimo već poslednjih dvadeset godina, da je uzrok rata bio preraspodela društvenog bogatstva. Da je mehanizam rata bio nacionalizam, da je on mobilisao ljude i da zbog te iste ideologije, koja je i danas suviše snažna, mi i dalje živimo u dubokoj nepravdi. Ovaj kapitalizam u kome smo se našli nakon rata nešto što i dalje stvara duboke patnje", kaže Marija Perković, aktivistkinja organizacije Žene u crnom.

U svetu je do sada organizovano više od 40 Ženskih sudova.

Na forumima su žrtve nasilja, bilo da je rec o fizičkom, ekonomskom ili nekom drugom vidu zlostavljanja, svedočile o nepravdi u društvima.

„Ako krenemo od toga kakva je bila uloga Novosadskog korpusa u ratu i od činjenice da je ovo tabu tema u našem gradu a da bez toga ne može da se nastavi dalje budućnost. Mi smo ipak Vojvodina, koja se graniči i sa Hrvatskom i sa Bosnom i Hercegovinom. Dužni smo da budučim generacijama omogućimo jedan miran suživot. A bez suočavanja sa prošlošću to nije moguće“, navodi predstavnica novosadske nevladine organizacije Esperanca, Nada Dabić.
XS
SM
MD
LG