Dostupni linkovi

Erdogan tvrdi da je Teheran neiskren oko razgovora o nuklearnom programu


Turski premijer Tajip Erdogan rekao je danas da je Iran neiskren kada je kao moguća mjesta održavanja razgovora iduće sedmice o spornom nuklearnom programu sugerisao Damask ili Bagdad, a ne Istanbul.

"Ponuda se trenutno razmatra, Damask ili Bagdad, to je trošenje vremena, što znači da se razgovori neće održati jer Teheran zna da druga strana neće doći u Damask ili Bagdad. Moramo biti iskreni. Zbog nedostatka iskrenosti Teheran neprestano gubi međunarodni prestiž. To nije jezik diplomatije. Ime za to je nešto drugo, ali ja to neću reći ovdje", rekao je Erdogan.

Turska se ponudila da bude domaćin razgovora 13. i 14. aprila u Istanbulu i sve je ukazivalo na to da su se dvije strane saglasile o mjestu susreta, ali je Teheran potom zahtijevao promjenu lokacije nakon nesuglasica sa Ankarom.

Analitičari ističu da Erdoganovi komentari znače da je još manja vjerovatnoća da će razgovori biti održani u Istanbulu i nedostatak lokacije stavlja znak pitanja na samu mogućnost održavanja sastanka.

Tenzije između Turske i Irana su u porastu nakon što se više rangirani iranski zvaničnik izjasnio da je protiv da se sastanak održi u Istanbulu jer je tamo tokom prošlog vikenda održana konferencija "prijatelja Sirije" ili zemalja koje su protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.
XS
SM
MD
LG