Dostupni linkovi

Haški tribunal zatražio novu ljekarsku ekspertizu Šešeljevog zdravlja


Tribunal u Hagu zatražio je danas da se izvrši nova ljekarska ekspertiza zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala naložilo je Sekretarijatu suda da imenuje odbor od tri ljekara koji treba da u najkraćem roku, najkasnije za 30 dana počev od danas, podnesu izvještaj o procjeni zdravstvene sposobnosti Vojislava Šešelja da boravi u pritvorskoj jedinici, saopštio je Tribunal u Hagu.

U saopštenju se podsjeća da je Sudsko vijeće 12. marta već naložilo ljekarsku ekspertizu Šešeljevog zdravstvenog stanja, kada je pozvalo optuženog da sarađuje tako što će ljekarskom odboru, koji Sekretarijat imenuje, dozvoliti da ga pregleda i omogućiti mu uvid u svoj zdravstveni dosije, ali da je Šešelj odbio saradnju, prenose beogradski mediji.

"Sudsko vijeće je i dalje krajnje zabrinuto zbog zdravstvenog stanja optuženog i smatra da je, uprkos njegovom odbijanju saradnje, u interesu pravde i zdravstvenog stanja samog optuženog da omogući ljekarskom odboru da sprovede nalog", navodi se u tekstu.

Sud je danas naložio Sekretarijatu da omogući tročlanom ljekarskom odboru da posjeti pritvorsku jedinicu kako bi ljekari mogli da procijene zdravstvenu sposobnost Šešelja da boravi u pritvoru.

Sekretarijatu je danas naloženo i da konsultuje šefa ljekarske službe pritvorske jedinice o zdravstvenom stanju optuženog i o mogućnosti da je njegovo fizičko stanje promijenjeno, ili bi moglo da bude promijenjeno, usljed uslova pritvora, i da to mišljenje proslijedi tročlanom ljekarskom odboru.

Prema nalogu Tribunala, Sekretarijat, takođe, treba da konsultuje šefa ljekarske službe u vezi sa mogućnošću da tročlani ljekarski odbor dobije na uvid zdravstveni dosije optuženog.
XS
SM
MD
LG