Dostupni linkovi

Okampo: ICC o zahtevu Palestine tek kad bude državaMeđunarodni krivični sud (ICC) odbio je palestinski zahtev za pokretanje istrage o izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze krajem 2008. zato što Palestina nije priznata
kao država što je izazvalo kritike udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Glavni tužilac ICC Luis Moreno-Okampo rekao je agenciji Asošijeted pres (AP) da će istraga biti pokrenuta ako Savet bezbednosti UN prizna Palestinu kao samostalnu državu.

Međutim, ta mogućnost je malo verovatna, ocenjuje AP, pošto se SAD koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, protive priznavanju palestinske države.

Moreno-Okampo je kazao da bi Palestini najlakši put da postane deo Rimskog statuta, osnivačkog akta ICC, bilo da dobije status zemlje posmatrača u UN.

Izrael je pozdravio odluku ICC, a ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Izrael od početka insistirao na tezi da ovaj sud nema nikakvu jurisdikciju u tom slučaju.

Međutim, udruženja za zaštitu ljudskih prava kritikovala su odluku suda i podsetila da je izraelska ofanziva na Gazu 2008. godine rezultirala smrću najmanje 1.400 Palestinaca.
XS
SM
MD
LG