Dostupni linkovi

Priština: Oštar protest Srbije zbog napada na konvoj srpske delegacije


Ilustracija
Ilustracija
Nepoznate osobe kamenovale su u sredu u Prištini konvoj automobila u kojima je bila delegacije Vlade Srbije, koji se kretao uz pratnju Policije Kosova, saopšteno je iz policije.

Povređenih nije bilo dok je na dva automobila naneta manja materijalna šteta, dodaje se u saopštenju.

Zvaničnici Policije Kosova su odmah intervenisali i uhapsili jednu osobu.

Konvoj automobila se potom uputio ka policijskoj stanici gde im je pružena zdravstvena pomoć. Članovi delegacije su međutim odbili pomoć uz obrazloženje da im nisu nanete povrede, dodaje se u saopštenju policije i ističe da je delegacija nakon obavljenih policijskih procedura u pratnji Policije Kosova nastavila put.

Sa druge strane, Vlada Srbije je saopštila da je prilikom kamenovanja lakše povređen jedan član delegacije.

U saopštenju Vlade se ističe da je premier Mirko Cvetković “uputio zahtev šefovima međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa svojim mandatom, sprovedu hitnu istragu i napadače privedu pravdi”.

“Reč je o još jednom pokušaju ekstremista da zastraše srpsko stanovništvo u južnoj pokrajini, da spreče dijalog i implementaciju dogovora i mirno rešavanje problema, istakao je on”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je premijer Cvetković zbog napada uputio oštar protest visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, šefu Unmika Faridu Zarifu i šefu Euleksa Gzavijeu De Marnjaku.

U sredu je takođe izbila tuča između grupe navijača fudbalskog kluba Priština i više mladića iz Gračanice u blizini manastira Gračanica, potvrđeno je u četvrtak iz Policije Kosova.

Portparol kosovske policije Baki Keljani je izjavio u Prištini da je do tuče došlo juče posle podne nakon što je autobus koji je prevozio prištinske navijače tokom preticanja naišao na vozilo koje je prethodno imalo udes, što je autobusu onemogućilo dalje kretanje.

"Dok su (navijači) čekali u autobusu, prišle su neke osobe srpske nacionalnosti koje su se sukobile sa jednim brojem navijača Prištine. Dve osobe su zadobile povrede, a jedno lice je uhapšeno", kazao je Keljani.
XS
SM
MD
LG