Dostupni linkovi

Pad cijena nafte na međunarodnim tržištima


Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima pritisnute strahovima u vezi sa potražnjom nakon što je američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) smanjila nade da bi mogla dodatno da ublaži monetarnu politiku.

Na cijene nafte uticale su i naznake da bi Saudijska Arabija mogla da zadrži proizvodnju na sadašnjem visokom novou.

Barel nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 40 centi na 124,46 dolara. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 79 centi nižoj cijeni, od 103,22 dolara, prenosi Seebiz.

Zapisnik sa sastanka ključnog Fedovog tijela, održanog martu, pokazao je da u banci nijesu skloni dodatnom kvantitativnom ublažavanju monetarne politike s obzirom na skromne naznake oporavka američke ekonomije.

Fed je drugi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike najavio u novembru 2010, što je u periodu do kraja juna prošle godine rezultiralo skokom cijena nafte na londonskom tržištu za oko 35 odsto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 122,95 dolara, što znači da je bila 1,33 dolara viša nego u ponedjeljak.
XS
SM
MD
LG