Dostupni linkovi

Oko pet hiljada Kurda na protestu u Strazburu


Više hiljada Kurda iz nekoliko evropskih država protestovalo je danas u Strazburu ispred Savjeta Evrope u znak protesta zbog "nereagovanja" ove organizacije na kurdsko pitanje u Turskoj.

Demonstranti, koji su došli iz Francuske, Njemačke, Austrije, Švajcarske i zemalja Beneluksa, okupili su se noseći transparente sa slikama lidera Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulaha Odžalana, koji se nalazi u zatvoru.

Na transparentima su ispisane parole: "Sloboda za Odžalana", "Politički status Kurdistana" te "Dosta je izolacije Odžalana".

"Savjet Evrope mora da prekine ćutanje o izolovanosti Odžalana i represije Turske nad kurdskim pokretom", izjavio je Fidan Dogan iz informativnog centra Kurdistana u Parizu.

Demonstranti su izrazili solidarnost sa 15 kurdskih militanata koji su u Strazburu 1. marta stupili u štrajk glađu.

Štrajkači traže da Savjet Evrope pošalje u Istanbul stručnjake iz Komiteta za prevenciju torture, kako bi provjerili uslove u kojima je Odžalan zatvoren a kome osam mjeseci nije dozvoljena posjeta.

Abdulah Odžalan od 1999. godine služi kaznu doživotnog zatvora na ostrvu Imrali, južno od Istanbula.On je osuđen na smrt juna 1999. godine ali je njegova kazna preinačena u doživotnu kaznu.
XS
SM
MD
LG