Dostupni linkovi

Francuska:Al Kaida koristi situaciju na Maliju za širenje


Francuska je u srijedu upozorila da zaposjedanje sjevera Malija od tuareških pobunjenika ide u prilog lokalnim ćelijama El-Kaide i zatražila od susjeda, uključujući Alžir, da učine više na suzbijanju te prijetnje.

"Pribojavamo se da će u ovom stanju meteža El-Kaida islamskog Magreba (AQIM) iskoristiti situaciju da proširi svoj djelokrug i osnaži terorističku prijetnju", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

Tuareška pobunjenička skupina MNLA je rekla da sada nadzire tri važna grada u pustinjskom području Malija, Kidal, Gao i Timbuktu, i naglasila da nema namjeru ići dalje. Vlada, međutim, zabrinutost zbog uloge lokalne islamističke skupine Ansar Dine koja želi nametnuti islamski zakon u cijelom Maliju.

Mali, dugo vremena jedna od najstabilnijih demokracija zapadne Afrike, našao se u krizi nakon državnog udara 22. marta koji je ohrabrio tuareška plemena u njihovim nastojanjima da na sjeveru države uspostave svoju domovinu. Njima su se pridružili islamisti koji u cijeloj državi žele uvesti šerijatski zakon te zapadnoafričke militantne skupine poput nigerijskog Boko Harama.

AQIM je uglavnom samostalno krilo s nekoliko stotina pripadnika nastalo iz selefističkog alžirskog pokreta 2007.

Valero je istaknuo da je od ključne važnosti da susjedi Malija surađuju kako bi spriječili uspon islamista u regiji.
XS
SM
MD
LG