Dostupni linkovi

Kfor utvrđuje graničnu liniju između Srbije i Kosova


Kfor će odrediti graničnu liniju između Srbije i Kosova kako bi se utvrdilo na čijoj teritoriji su uhapšeni pripadnici KPS, kaže portparol misije Dan Harvej.

Nedefinisana granična/administrativna linija najveći je problem u utvrđivanju činjenice da li su kosovski granični policajci uhapšeni na teritoriji Kosova ili Srbije, kako kažu prištinski odnosno beogradski zvaničnici, prenosi prištinski portal Koha.net.

Kfor je, kako navodi Harvej, zbog toga preuzeo na sebe da odredi graničnu/administrativnu liniju. On, ipak, nije objasnio da li se radi o demarkaciji granice ili ne.

"Zadatak Kfora je da odredi lokaciju granične linije. Policije Kosova i Srbije će zajedno ili nezavisno jedna od druge istražiti, gde, kada i kako su uhapšeni pripadnici PK. Pomoći ćemo da se utvrdi gdje je granična linija. Mjesto incidenta će definisati istraga Euleksa i Policije Kosova", rekao je Harvej.

Pripadnici Žandarmerije Srbije su u subotu uhapsili dva pripadnika KPS zato što su, kako je tada izjavio ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, naoružani prešli na teritoriji Srbije.

Kosovski MUP i policija demantovali su te navode i isticali da su policajci uhapšeni na teritoriji Kosova.

Nakon dva dana dvojica pripadnika PKS su oslobođena i vraćena na Kosovo kada su obavijestili Euleks policiju o mestu hapšenja.

Euleks i kosovska policija otvorili su istragu povodom tog hapšenja, koje je na Kosovu okarakterisano kao kidnapovanje, što je izazvalo velike tenzije i naišlo na oštru osudu svih političkih subjekata i institucija Kosova.
XS
SM
MD
LG