Dostupni linkovi

Nove osude rehabilitacije Draže Mihailovića


Bosansko-američki Institut za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI - Sjedinjene Američke Države) protestuje i osuđuje započeti proces rehabilitacije Dragoslava Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta kojim se ohrabruje zlo i četnička ideologija.

BAGI u saopštenju skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na činjenicu da je Dragoljub Draža Mihailović "karika jedne bolesne politike".

"Stoga naš insitut u USA, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, poziva progresivne i dobronamjerne organizacije i pojedince da učine sve da se čuje glas savjesti koji se bori za bolju budućnost - bez mržnje, ratova, progona i ubijanja", navode iz BAGI - USA.

Apeluje se na svjetsku javnost i sve relevantne organizacije u svijetu, državno rukovodstvo Republike Srbije i njene pravosudne organe "na nepobitne istorijske činjenice i elementarne pravne norme, te da se uime moralnih i profesionalnih principa uzdrže od provokacije koja može izazvati nesagledivu nestabilnost u regionu".

"Tražimo od svih svjetskih nevladinih organizacija za ljudska prava, posebno onih u SAD-u i EU, te u Srbiji da nam se pridruže u osudi pokušaja rehabilitacije ljudskog zla. U ime dobrosusjedskih odnosa u regionu hoćemo da vjerujemo da je riječ o manjini koja je greškom pokrenula proces rehabilitacije Dragoslava Draže Mihailovića, i da ovako ponašanje nema uporišta u modernoj Republici Srbiji", navode iz Instituta BAGI - USA.
XS
SM
MD
LG