Dostupni linkovi

Lagard pozvala SAD da pomognu eurozoni


Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagarde pozvala je Sjedinjene Američke Države (SAD) da pomognu prezaduženim evropskim zemljama.

Lagard je poručila da je MMF-u, koji broji 187 zemalja članica, potrebna veća finansijska moć da bi se izborio sa krizama širom svijeta, napominjući da je u interesu SAD da pomognu Evropi.

"Amerikanci bi mogli da se zapitaju: "Zašto bi trebalo da nas zanima ono što se dešava u ostatku svijeta? Zar nemamo svojih problema?" - Odgovor je jednostavan: U današnjem svijetu, ne možemo da priuštimo taj luksuz da nas se tiču samo problemi u našem dvorištu", navela je Lagard.

Ona je dodala da ukoliko evropska ekonomija posustane, oproravak SAD i američki poslovi biće u opasnosti pa zato ta država ima veliki ulog u tome šta će da se dešava u Evropi, a i svijetu.

Lagard je poručila i da nedavni napori Evrope da ojača svoj finansijski zaštitni zid moraju da podstaknu ostatak svijeta da takođe pruži doprinos.

"Evropljani su prvi ojačali svoj zaštitni zid, sada je vrijeme za povećanje naših sredstava. Odnos kvota fonda prema svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) znatno je niži danas nego u prošlosti. Pre 60 godina, bio je tri, četiri puta veći", zaključila je Lagard.

Lagard je od članica fonda zatražila da obezbjede dodatnih 500 milijardi dolara za borbu protiv finansijske krize, uključujući moguću pomoć za eurozonu.
XS
SM
MD
LG