Dostupni linkovi

Turska:Počelo suđenje generalima optuženim za vojni udar


U Turskoj je danas počelo suđenje posljednjoj dvojici živih lidera vojnog udara iz 1980. godine po optužnici za zločin protiv države.


Suđenje penzionisanim generalima Kenanu Evrenu i Tahsinu Sahinkaji odvija se u vrijeme kada Vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koja ima islamističke korijene, pokušava da ograniči uticaj vojske u društvu.

General Evren je bio vođa vojnog udara, a potom je obavljao funkciju predsjednika države od 1982. do 1989. godine.

Vlada i parlament ranije su saopštili da će od suda zatražiti dozvolu da se uključe u suđenje u svojstvu podnosilaca tužbe, zajedno sa stotinama nevladinih organizacija i građana.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred sudnice u Ankari uoči početka uvodnog ročišta.

Optuženi lideri vojnog udara su lošeg zdravlja i nisu bili prisutni u sudnici. Evren (94) i Sahinkaja (86) optuženi su za zločine protiv države i suočavaju se sa mogućom kaznom doživotnog zatvora.

Njihovo sudsko gonjenje omogućeno je usvajanjem ustavnih amandmana prošle godine, kojim im je ukinut imunitet, prenio je AP.

Nekoliko stotina ljudi, uključujuči mnoge aktivne i penzionisane oficire, izvedeno je pred sud u odvojenom procesu zbog navodne pripreme državnog udara.

Javnost je u početku pozitivno reagovala na suđenja, ali dugo pritvaranje optuženih bez izricanja presuda i navodne neregularnosti u vezi sa korištenjem dokaza pojačali su tvrdnje da vlasti možda manipulišu pravnim procesom.
XS
SM
MD
LG