Dostupni linkovi

Šabić: Dokumenti o spornim privatizacijama ne smeju biti tajni


Dokumenti vezani za sporne privatizacije ne mogu ni u kom slučaju biti tajni, a upozorenja iz Evropske unije treba shvatiti krajnje ozbiljno, izjavio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Komentarišući zahtev Evropskog parlamenta da se hitno izvrši revizija 24 sporne privatizacije u Srbiji (Sartid, Jugoremedija, Mobtel...), Šabić je rekao da sa tog spiska "nema nijedne koja nije bila predmet žalbe povereniku".

"Upozorenje iz EU treba shvatiti krajnje ozbiljno. Ozbiljna i energična borba protiv korupcije je jedan od glavnih zahteva koje EU postavlja ne samo pred zemlje koje žele da se priključe, već i pred svoje članice", rekao je Šabić "Blicu".

On je podsetio da su Rumunija i Bugarska izgubile šansu da koriste sredstva iz fondova EU zbog nezadovoljavajućeg obračuna sa korupcijom.

Šabić je rekao da je apsurdno da bilo šta u vezi sa javnom imovinom bude tretirano kao tajna.

On je rekao da ne tvrdi da je svaka od privatizacija sporna, ali da činjenica da je bilo problema da se otkriju podaci, okolnosti, uslovi vezani za promenu vlasništva izaziva podozrenje.

"Voleo bih da sve bude rasvetljeno ne zbog evropskih integracija, nego zbog nas... Ne sumnjam da ćemo ova pitanja koja sada traži Evropski parlament morati da otvorimo na pravi način, a što pre, to bolje", kazao je Šabić.
XS
SM
MD
LG