Dostupni linkovi

Drašković: Dačić sprečava zakon o otvaranju dosijea


Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković rekao je u utorak da je potpredsednik Vlade Ivica Dačić najveća prepreka otvaranju tajnih dosijea.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da jedva čeka otvaranje tajnih dosijea.

"On to jedva čeka od 1990-tih, kada je SPO zatražio otvaranje dosijea, i svaki put kaže kako jedva čeka, a najveća je prepreka otvaranju dosijea tajnih službi", kazao je Drašković.

Dodao je da zakon o obaveznom otvaranju tajnih dosije nije prošao u Skupštini Srbije upravo zbog protivljenja SPS-a (čiji je Dačić predsednik) i, kako je naveo, nažalost Demokratske stranke (DS).

Drašković tvrdi da zakon koji je predložio SPO, nije prihvaćen zbog toga što je sadržao i odredbu da budu javna imena za sve koji su naređivali i izvršavali zločine, kao i imena doušnika zbog kojih su ljudi ubijani, ili robijali i bili premlaćivani, a mnogima od njih oduzimana je i imovina.

"Njihova primedba bila je da bi to (objavljivanje imena) ugrozilo nacionalnu bezbednost, te da ta imena, ako se dobro sećam, mogu biti javna 2067. godine", kazao je Drašković.
XS
SM
MD
LG