Dostupni linkovi

Sirijska vlada tvrdi da je počela da povlači vojsku


Sirijska vlada je rekla da je počela da sprovodi plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana prema kojem za nedelju dana treba da povuče svoje snage iz gradova - uporišta opozicije, saopštilo je u utorak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Rusija je podržala Ananov plan i pozvala Siriju da što pre preduzme akcije u skladu sa njegovim predlozima, koji između ostalog predviđaju povlačenje vojske iz gradova do 10. aprila.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je sirijski ambasador u Moskvi Riad Hadad rekao zemeniku ruskog šefa diplomatije Mihailu Bogdanovu da je je Damask počeo da ispunjava svoje obaveze iz tog plana.

U saopštenju se ne navodi koje trupe su počele povlačenje niti drugi detalji.

Bogdanov je, dodaje se u saopštenju, preneo zadovoljstvo Moskve odlukom sirijske vlade i naglasio da opozicija treba da preduzmu iste mere.

Ministarstvo Rusije je izdalo saopštenje dan nakon što je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao predsednika Sirije Bašara al-Asada da učini prvi korak ka rešenju krize i povuče trupe.

Rusija i Kina su dva puta blokirale usvajanje rezulucije u Savetu bezbednosti UN o Siriji, gde je od početka nasilja pre godinu dana stradalo više od 9.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG