Dostupni linkovi

U sukobima plemena u Libiji ubijene 22 osobe


Najmanje 22 čoveka ubijena su u sukobima arapskih i berberskih plemena u dva rivalska grada na zapadu Libije, uprkos nastojanjima centralnih vlasti da uspostave primirje, izjavili su u utorak zvaničnici.

Sukobi su izbili tokom vikenda između gradova Ragdalina koji pretežno naseljavaju Arapi, i Zvare, gde su u većini Berberi. Ti gradovi, međusobno udaljeni desetak kilometara, nalaze se na oko 110 kilometara zapadno od Tripolija.

Zvaničnik iz Ragdalina rekao je da je 17 boraca i žitelja stanovnika grada ubijeno u današnjima borbama. Među njima su dve žene i jedno dete.

Portparol Zvare rekao je da je pet ljudi iz tog grada ubijeno, a 49 ranjeno. Brigada libijske policije juče je stigla u ta dva grada, posle čega je postignuto primirje i obezbeđeno oslobađanje talaca.

Građani iz Zvare, koja ima oko 45.000 stanovnika brzo su se prošle godine pridružili pobuni protiv Moamera Gadafija, dok je u Ragdalinu, dva puta većem po broju stanovnika, bilo utočište Gadafijevih pristalica i žitelje tog grada oružjem je opremio bivši režim.
XS
SM
MD
LG