Dostupni linkovi

Hrvatska: Istraga zbog afere Patria u uredu predsjednika


Hrvatska kriminalistička policija istražuje ko je u Uredu predsjednika u vrijeme Stjepana Mesića navodno primio mito od finske Patrije kako bi ta firma dobila posao u Hrvatskoj, prenijela je Hrvatska televizija. Istražuje se ugovor iz 2007. o kupovini 84 oklopna vozila vrijedna 112 milijuna eura.

Istražitelji su prije nekoliko dana "ušli" u Ured predsjednika, a provjeravaju se knjige ulazaka na Pantovčak.

Provjeravaju se navodi Wolganga Ridela, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, o susretima u Uredu predsjednika kada je tamo bio Stipe Mesić.

Ne zna se na koje je osobe Ridel ukazao, ali se očigledno sumnja na nekoga ko je tada bio zaposlen u Uredu predsjednika.

Bivši predsjednik Mesić trenutno je u inozemstvu i nije bio dostupan za izjavu, a nema potvrde ni iz Ureda predsjednika.

U januaru prošle godine Mesić je HINA-u izjavio da je posao nabavke oklopnih vozila od Patrije bio vrlo dobar, ali je i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala da kod te firme intervenira, nudeći da pod povoljnijim uvjetima a sklopi posao s Hrvatskom, i to pošto je ugovor 2007. već bio potpisan.
XS
SM
MD
LG