Dostupni linkovi

EP traži preispitivanje privatizacije Jugoremedije, Sartida, C marketa


Evropski parlament pozvao je predstavnike vlasti u Srbiji da hitno izvrše reviziju 24 slučaja spornih privatizacija i primera visoke korupcije, a posebno da proveri ulogu institucija u predmetima Sartida, Jugoremedije, Mobtela, C marketa i ATP Vojvodine, piše dnevni list Danas.

U konačnom tekstu Rezolucije o Srbiji, koji je objavljen u ponedeljak, od srpskih vlasti traži se, navodi Danas, da otvore i dokumente u vezi sa privatizacijom koji se vode kao državna tajna.

Evropski parlament skreće pažnju i na mnoge prijavljene neregularnosti, naročito u oblasti privatizacije i javnih nabavki i poziva na aktivnije angažovanje nezavisnih državnih agencija da obezbede detaljnu istragu kako bi počinioci bili privedeni pravdi.

Kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, EP pozdravlja usvajanje zakona i propisa u ovoj oblasti u Srbiji, ali istovremeno izražava zabrinutost zbog nedostatka njihove primene i uticaja vlasti na rad nezavisnih institucija i medija.

S druge strane, u Rezoluciji je pohvaljen rad nezavisnih regulatornih tela, naročito Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja.
XS
SM
MD
LG