Dostupni linkovi

Predsednik Svetske banke podržao osnivanje BRIKS


Odlazeći predsednik Svetske banke Robert Zelik dao je danas podršku osnivanju nove razvojne banke koje su predložili lideri grupe pet mnogoljudnih zemalja u naglom usponu BRIKS.

Zelik je rekao da će Svetska banka biti spremna da radi sa tom novom finansijskom institucijom, čije su osnivanje razmatrali lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južoafričke Republike na samitu u Nju Delhiju prošle sedmice.

Mada su ti planovi još u preliminarnoj fazi, takva banka se smatra potencijalnom protivtežom ostalim multinacionalnim kreditorima, kao što su Svetska banka i Azijska razvojna banka, prenela je agencija AFP.

"Ukoliko zemlje BRIKS žele da osnuju takvu banku, mi bismo mogli da sarađujemo sa njom", rekao je Zelik na forumu "Boao" u južnoj Kini.

"Mi sarađujemo sa regionalnim razvojnim bankama i osnovali smo niz partnerskih odnosa sa njima, a takva saradnja će verovatno biti slična i sa bankom BRIKS koja će verovatno više biti institucija za finansiranje, nego za pružanje znanja i iskustva", ukazao je Zelik.

Prošlonedeljni samit BRIKS bio je četvrti od osnivanja te grupacije 2009.
XS
SM
MD
LG