Dostupni linkovi

Barozo i Rasmusen i o saradnji na Kosovu


Saradnja Evropske unije i NATO na Kosovu bila je tema razgovora predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza i generalnog sekretara Atlantskog saveza Andersa Foga Rasmusena u ponedeljak, saopštila je Komisija u Briselu.

Prema saopštenju, Barozo i Rasmusen su razmotrili "teme od zajedničkog interesa" i saradnju dve organizacije "na različitim poprištima operacija", uključujući i Kosovo.

Čelnici EU i Atlantskog saveza su ključnu pažnju posvetili pripremama za susret lidera NATO u Čikagu, u drugoj polovini maja, i saglasili se da "delatna i delotvorna Evropska unija doprinosi sveukupnoj bezbednosti evro-atlantskog područja".

Otuda je, naglašeno je u saopštenju, "EU jedinstven i suštinski partner za NATO". Barozo i Rasmusen su podvukli da NATO i EU mogu i treba da imaju uloge uzajamnog dopunjavanja i jačanja u međunarodnim mirovnim i bezbednosnim operacijama.

"Predsednik Barozo je ponovo istakao predanost Evropske unije jačanju veza EU i NATO, uključujući udruživanje snaga dve organizacije u inicijativama za jačanje vojne sposobnosti", navodi se u saopštenju.

Te inicijative se odnose na izgradnju tzv "pametne odbrane" i udruživanje sredstava i podelu poslova i troškova. Barozo i Rasmusen su istakli nužnost da se zajamči uspeh NATO samita, posebno kad je reč o jemstvu da će međunarodna zajednica ostati privržena budućnosti Avganistana posle 2014. godine.
XS
SM
MD
LG