Dostupni linkovi

Zapadne i arapske zemlje: Novac za sirijsku opoziciju


Koalicija "Prijatelji naroda Sirije", koju čini više od 70 država uključujući SAD, obećala je sirijskoj opoziciji pomoć u novcu i komunikacionoj opremi, javljaju svetski mediji.

Pobunjenici, koji se bore protiv predsednika Sirije Bašara el Asada i njegove vlade, bice plaćeni za to, saopštio je Sirijski nacionalni savet posle samita "Prijatelja naroda Sirije" u Istanbulu, a prenosi britanski BBC.

Novac će takođe biti davan dezerterima iz sirijske armije, naveo je Sirijski nacionalni savet, koji je na jučerašnjem skupu u Istanbulu priznat za "legitimnog predstavnika" Sirijaca.

Bogate arapske zemlje će svakog meseca uplaćivati na milione dolara u fond ovog tela, koje predstavlja sirijsku opoziciju.

Kako ocenjuje Asošiejted pres (AP), odluka samita u Istanbulu je znak dubljeg uvlačenja u konflikt u toj arapskoj zemlji.

Odluka je usledila posle godinu dana neuspešne diplomatije, usled rastuće bojazni da diplomatija i sankcije neće sami po sebi naterati režim u Damasku da prekine obračun s pobunjenicima.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i drugi učesnici konferencije jednoglasno su izrazili skepsu u svrsishodnost mirovnog plana Kofija Anana, izaslanika UN i Arapske lige.

Prema njihovim rečima, predsednik Sirije Bašar el Asad mogao bi da manipuliše tim planom kako bi produžio ostanak na vlasti, a ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu je ocenio da realizacija Ananovog plana ne može da se odlaže u nedogled, prenosi BBC.
XS
SM
MD
LG