Dostupni linkovi

Hrvatska: Nastavak suđenja Tomislavu Merčepu


Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje bivšem savjetniku u MUP-u optuženom za ratne zločine Tomislavu Merčepu kojemu je na posljednjem ročištu pozlilo, zbog čega je rasprava bila prekinuta.

Tijekom ispitivanja svjedoka Steve Brajenovića na posljednjem ročištu optuženik je neobično reagirao pa je predsjednik Sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda Zdravko Majerović pozvao liječnicu koja ga prati na suđenjima. Nakon kratkoga dogovora na njezin je prijedlog odlučio prekinuti raspravu iako se Merčep tomu protivio.

Prije toga svjedočili su i Miodrag Vučković i Nikola Peleš. Nijedan od njih nije izravno teretio Merčepa za zlostavljanja. Vučković, inače fizioterapeut u Varaždinskim toplicama, govorio je o okolnostima privođenja, tijekom kojega, kako je rekao, nije pretrpio nikakve ozljede. Izjavio je da se nije raspitivao o sudbini nestalih roditelja, dodajući kako su to bila vremena u kojima su i drugi ostali bez članova obitelji.

Nikola Peleš je pak posvjedočio kako su mu opljačkali ušteđevinu veću od 20 tisuća tadašnjih njemačkih maraka i otuđili dva automobila. Ispričao je i da su ga prisilili iskopati jamu u koju je pokopan strijeljani Aleksandar Antić.

Merčep je optužen da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a 1991. naredio uhićenje i mučenje 52 osobe te ubojstvo 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.
XS
SM
MD
LG