Dostupni linkovi

Antiratni aktivisti pokušali upasti u sjedište NATO


Petstotinjak protivnika NATO-a je bezuspješno pokušavalo ući u prostor ispred sjedišta Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu oko kojega je bio raspoređen velik broj policajaca koji su uhitili veći broj osoba.

U manjim skupinama od desetak ljudi, prosvjednici su prošli preko polja iza NATO-ova sjedišta na sjeveru belgijske prijestolnice, pokušavajući preskočiti zaštitnu ogradu.

Manji broj prosvjednika uspio je probiti prvi policijski kordon i preskočiti ogradu, ne oko samog NATO-ova sjedišta, već oko stožera belgijske vojske koja graniči s prostorom na kojemu su NATO-ove zgrade. Policajci na konjima su jurišali na prosvjednike a njihovi su kolege uhitili dvjestotinjak osoba, izvijestila je agencija France Presse.

Prosvjede, koji su nastavljeni u poslijepodnevnim satima, organizirala je belgijska organizacija Akcija za mir kako bi, dva mjeseca prije NATO-ova summita u Chicagu upozorila da je savez, kako ističu, prijetnja miru u svijetu.

Mi činimo prekršaj kako bismo upozorili na puno veći zločin, rekao je glasnogovornik organizacije Benoit Calvi. Ne želimo proturaketne štitove ni NATO-ove intervencije u Libiji i u Afganistanu, ni ilegalne atomske bombe u našoj zemlji, dodao je.

Vojni savez koji intervenira u cijelome svijetu i posjeduje nuklearno oružje prijetnja je miru u svijetu, ističe organizacija, a prenosi HRT.
XS
SM
MD
LG