Dostupni linkovi

Opoziciona NLD tvrdi da ulazi u parlament u Mjanmaru


Liderka mjanmarske opozicije i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Aung San Su Ći osvojila je na dopunskim parlamentarnim izborima u Mjanmaru dovoljno glasova za
ulazak u Parlament, saopštila je njena partija Nacionalna liga za demokratiju (NLD).

Predstavnik NLD-a Soe Vin je agenciji Frans pres rekao da je Aung San Su Ći osvojila 99 odsto glasova u okrugu Kahvmu na jugu Mjanmara koji se nalazi na dva sata od najvećeg grada u Mjanmaru Ranguna.

Ovo je bio prvi put da se Aung San Su Ći kandidovala za političku funkciju, a njena stranka je kandidat za svih 45 poslaničkih mesta, od preko 600 koliko ima parlament, koja su predmet parcijalnih parlamentarnih izbora. Ova stranka nije učestvovala na izborima još od 1990. godine.

"Prema dosadassnim rezultatima imamo velike šanse da osvojimo 44 poslanička mesta. Još čekamo zvanične rezultate", rekao je Soe Vin.

Su Ći je poslednjih 20 godina uglavnom provela u kućnom pritvoru i odbila je da učestvuje na izborima koji su održani 2010. godine.

U međuvremenu, zemlja kojom je vladala vojna hunta počela je da sprovodi reforme. Generali su prossle godine predali ovlassćenja civilnoj vladi kojom, dodusse, dominiraju penzionisani oficiri, ali koja je svejedno iznenadila svet talasom reformističkih poteza, pisse danas agencija Asossiejted pres.

NLD je jedna od 17 partija koje su prijavile izborne liste na parcijalnim izborima.
XS
SM
MD
LG