Dostupni linkovi

Zagreb: Sjećanje na književnika Simu Mraovića


U zagrebačkoj knjižnici "Bogdan Ogrizović" večeras u 20 časova će se održati veče posvećeno pjesniku Simi Mraoviću, povodom godišnjice njegovog rođenja. Autor večeri je Ivica Prtenjača.

Čitanje Mraovićevih dijela biće organizovano i u ponedjeljak u SKD "Prosvjeta", a tom prilikom o velikom hrvatskom pjesniku i piscu govoriće Barbara Matejčić, Miljenko Jergović i čedomir Višnjić.

Simo Mraović je rođen 1966. godine u Kutini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik te književnost i kroatistiku.

Radio je kao honorarni suradnik raznih zagrebačkih novina, za televiziju je pisao kratke scenarije za tok-šoue, bio je urednik kulture u dnevnom listu "Republika", vodio je, od 2000. do smrti, poznati nedjeljni tok-šou "Kava i kolači" u zagrebačkoj knjižnici "Bogdan Ogrizović".

Bio je član švedskog PEN-a, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.
Objavljivati je počeo 1984. Roman "Konstantin Bogobojazni" i zbirka pjesama "Gmünd" prevedeni su na ukrajinski i bugarski jezik, "Konstantin Bogobojazni" objavljen je i u Francuskoj, u pripremi je njemačko izdanje, a dijelovi knjiga prevedeni su na slovenski, poljski, mađarski, talijanski i njemački jezik. Prevodio je poeziju s engleskog jezika.

Objavio je zbirke pjesama "Sezona otrova" (1986), "Rimljanima nedostaje milosti" (1990), "Na zemlji je sjena" (1994), "Između usana" (1997), "Laku noć Garbo" (2001), roman "Konstantin Bogobojazni" (2002), drugo izdanje romana "Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme" (2003), "Gmünd" (2004), zbirka pjesama "Nula Nula" (2006), zbirka kolumni "Varaj me nježno" (2006) i treće izdanje romana "Konstantin Bogobojazni" (2007) i knjiga priča "Bajke za plažu" (2007).

Posmrtno bit će tiskana njegova dosad nepoznata filozofska novela "Doktor Biblije", koju je napisao u posljednjoj godini života. Pokopan je, po vlastitoj želji, u selu Kozarac na Kordunu.

Simo Mraović je umro 2008. godine.
XS
SM
MD
LG