Dostupni linkovi

Velika Britanija: Vlast traži usvajanje zakona o nadgledanju interneta


Britanske vlasti moći će da nadgledaju telefonske razgovore, elektronsku poštu, SMS poruke i posjete veb sajtovima svih stanovnika Velike Britanije u skladu sa zakonom čije se usvajanje uskoro očekuje, prenio je Bi-Bi-Si.

Internetske kompanije biće obavezne da dostavljaju obavještajnoj službi pristup ovim informacijama na njen zahtjev.

Zvaničnici vlade navode da je ovaj potez neophodan u borbi protiv kriminala i terorizma, ali grupe za zaštitu građanskih prava kritikuju zakonski prijedlog.

Pokušaji posljednje laburističke vlade da se usvoji sličan zakon naišli su veliko protivljenje, kojem su se priključili i torijevci.

Novi zakon, čije se objavljivanje očekuje u predstojećem kraljičinom govoru u maju, neće omogućiti pristup sadržajima elektronske pošte, telefonskih razgovora ili SMS poruka bez naloga.

Pripadnici obajveštajne službe moći će i bez tog naloga da utvrde koji pojedinac ili grupa je u kontaktu sa kim, koliko često i koliko dugo.

Bik Pikls iz aktivističke grupe "Big brader voč" opisao je ovu inicijativu kao "korak bez presedana, kojim će Britanija usvojiti mjere nadgledanja kakve postoje u Kini i Iranu".

"Ovo je apsolutan napad na onlajn privatnost i nejasno je kako će to povećati javnu bezbjednost, a sigurno će povećati troškove poslovanja na internetu", rekao je Pikls.

Ukoliko bude objavljen u kraljičinom govoru, zakon će potom morati da prođe usvajanje u Parlamentu, gdje se očekuje snažno protivljenje prijedlogu u oba doma.
XS
SM
MD
LG