Dostupni linkovi

Ratni veterani nastavljaju proteste u Sarajevu


Ni loše vrijeme praćeno kišom i snijegom neće otjerati bivše pripadnike Oružanih snaga (OS) BiH, koji trinaesti dan zaredom ispred zgrada institucija BiH u Sarajevu traže svoja prava, poručio je predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer.

Prema njegovim riječima, bivši vojnici i dalje će ostati na tom mjestu kako bi propratili aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH. "Pokisli smo i promrzli, šatori su usljed nevremena propali, pa ih popravljamo, ali odlučni smo da ovdje ostanemo do kraja", rekao je Hubjer Srni.

On je potvrdio da je Kantonalni sud u Mostaru presudio u korist bivših pripadnika OS BiH sa teritorije Federacije BiH /FBiH/ u sporu protiv Federalnog zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/MIO/.

Prema njegovim riječima, Federalni zavod PIO bio je dužan da isplatu izvrši odmah, pa mu je Sud naložio da to i učini. "Presuda je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe", naglasio je Hubjer.

Hubjer je za sutra najavio sastanak predstavnika bivših vojnika sa ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem, koji je na čelu radne grupe zadužene za pripremu izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je na svojoj posljednjoj sjednici usvojio zaključak kojim se obavezuje da u budžet BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva kojima će otpuštenim pripadnicima OS BiH biti isplaćene penzije od stupanja na snagu Zakona do 31. marta ove godine. Odlučeno je da ta sredstva budu prebačena penzionim fondovima RS i FBiH radi krajnje isplate korisnicima.

Zaključak Vijeća ministara BiH je da se, uporedo sa budžetom za 2012. godinu, radi na ukidanju zakona koji vojnicima garantuje prijevremeno penzionisanje i isplatu penzija.
XS
SM
MD
LG