Dostupni linkovi

Povijesni izbori u Mianmaru


U Mianmaru su jutros počeli izbori koji su ključni test vjerodostojnosti početnih reformi i koji bi mogli oporbenu čelnicu Aung San Suu Kyi uvesti u parlament i uvjeriti Zapad da okonča sankcije prema ovoj zemlji.

Sjedinjene Države i Europska unija nagovijestili su da bi mogli ukinuti davno nametnute gospodarske sankcije zbog kršenja ljudskih prava ukoliko izbori budu slobodni i pošteni što bi dovelo do vala investicija u ovu siromašnu zemlju bogatu sirovinama koja graniči sa gospodarskim silama u usponu Indijom i Kinom.

Suu Kyi (66), dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je bila u kućnom pritvoru 15 godina do 2010., prigovorila je prošlog tjedna zbog nepravilnosti, očito nedovoljnih da bi spriječile njezinu stranku Nacionalnu ligu za demokraciju (NLD) da se natječe za 44 od 45 mjesta na ovim parcijalnim parlamentarnim izborima.

Zadovoljni smo što vidimo da se sve odvija mirno i nadamo se da će cijeli dan proteći u miru, rekao je Ivo Belet, član Europskog parlamenta koji se nalazi u Mianmaru kao promatrač izbora.

Izbori su iznimno važni za mianmarski režim koji već godinu dana predvode bivši generali skloni političkim reformama. Pozvali su Suu Kyi da se vrati na legalnu političku pozornicu, nadajući se da će tako postići ukidanje zapadnih gospodarskih sankcija kako bi potaknuli obnovu gospodarstva koje propada.
XS
SM
MD
LG