Dostupni linkovi

Sirija: Prekid borbi ako se povuku tenkovi iz pobunjeničkih područja


Sirijski pobunjenici saopštili su danas da su spremni da prekinu borbe ako armija povuče tenkove, artiljeriju i teško naoružanje iz opozicionih područja.

Predstavnici Slobodne sirijske armije saopštili su da sumnjaju da će vlasti zaista poštovati eventualni prekid vatre.

Pukovnik Kasim Saad al Din izrazio je u ime pobunjenika spremnost da se prihvati i poštuje mirovni plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

Anan je rekao da vojska treba da učini prvi potez i povuče se iz naseljenih centara, ali vlasti u Damasku tvrde da oružanim snagama mora biti dozvoljeno da održavaju bezbjednost.

"Ne možemo prihvatiti prisustvo tenkova i vojnika u oklopnim vozilima među ljudima. Nemamo problem sa prekidom vatre. Čim oni uklone svoja oklopna vozila, Slobodna sirijska armija više neće ispaliti ni metak", rekao je pukovnik Al Din Rojtersu iz Homsa.

Homs je centar pobune protiv vlasti predsjednika Bašara al Asada, čije snage oštro djeluju protiv antirežimskih snaga, uključujući granatiranje ovog grada, u kojem je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Prema procjenama UN, više od 9 000 ljudi izgubilo je život od početka pobune protiv Asadove vladavine prije godinu dana. Vlasti tvrde da su za pobunu odgovorni militanti koji imaju podršku iz inostranstva i da je do sada poginulo oko 3 000 pripadnika snaga bezbjednosti.
XS
SM
MD
LG