Dostupni linkovi

Njemačka pregovara sa Ukrajinom o liječenju Julije Timošenko


Njemačka Vlada saopštila je da sa Ukrajinom razgovara o mogućem liječenju bivše premijerke te zemlje Julije Timošenko u Njemačkoj.

Timođenko (51) služi sedmogodišnju kaznu zatvora po presudi za zloupotrebu službenog položaja. Zapad je odbacio suđenje kao politički motivisan proces.

Ona se žali na velike bolove u leđima i tvrdi da zatvorski ljekari ne žele da joj pruže pomoć u specijalizovanoj klinici, kao što je preporučila grupa njemačkih ljekara koja ju je obišla. Istu preporuku dao je i Evropski sud za ljudska prava.

"Njemačka Vlada vodi razgovore sa Vladom Ukrajine o medicinskom liječenju Julije Timošenko u Njemačkoj", izjavio je Vladin portparol koji nije želio da bude imenovan, piše "Zidojče cajtung".

List piše da je ukrajinska strana pružila garancije da će predsjednik Viktor Janukovič zatražiti izmjenu zakona, kako bi se omogućilo liječenje zatvorenika u inostranstvu.

Strani ljekari, među kojima su bili i stručnjaci iz Berlina, održali su 7. marta sastanak u Kijevu sa ukrajinskim i njemačkim zvaničnicima.

Učesnici sastanka su se složili da je Timošenkovoj potrebno liječenje, a njemački ljekari insistirali su da je liječenje suviše kompleksno da bi se vršilo u zatvoru.
XS
SM
MD
LG