Dostupni linkovi

Vrhovni sud Kosova preinačio rješenje: Oslobođeni Srbi iz Gnjilana


Vijeće Vrhovnog suda Kosova prihvatilo je žalbe advokata petorice Srba uhapšenih u regionu Gnjilana 25. februara i preinačilo rješenje Okružnog suda u Gnjilanu tako što je svima od danas ukinut pritvor.

Vijeće Vrhovnog suda Kosova koje je to odlučilo činili su Euleksov sudija Frančesko Florit i dvoje sudija sa Kosova Marija Ademi i Salih Toplica.

Advokat jednog od uhapšenih Srba Miodrag Brkljač izjavio je za agenciju Beta da je mjera sudskog pritvora zamijenjena blažom mjerom, odnosno javljanjem u policijsku stanicu.

"Jutros je rešenje stiglo u pritvroske jedinice okružnih zatvora u Gnjilanu i Prištini o njihovom oslobadjajnju. Mladen Dimitrijević i Zlatko Demić koji su bili u pritvoru u Gnjilanu već su došli kućama, dok su ostala trojica koji su bili u Prištini na putu
kući", rekao je Brkljač.

On je naveo da tom prilikom nije odlučivano o "suštini samog postupka" protiv petorice Srba iz regiona Gnjilana, osumnjičenih za navodno ugrožavanje pravnog poretka Kosova, već samo da će se oni braniti sa slobode. Brkljač smatra da će se postupak nastaviti.

Specijalna jedinica Kosovske policije Rosu 25. februara je uhapsila četvoricu radnika MUP-a Srbije i matičara u penziji pod sumnjom da su navodno ugrožavali pravni poredak Kosova.

Uhapšeni su Zlatko Denić i Goran Matropazović iz Pasjana, Nikola Trajković iz Parteša i Dragan Stojković iz Budrige, koji su u policijskoj upravi Gnjilane, koja je 1999. izmještena u Vranje radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola, kao i matičar u penziji Mladen Dimitrijević iz Pasjana.

Petorici Srba je nakon hapšenja 25. februara određen pritvor od 30 dana koji je nakon isteka produžen za još dva mjeseca. Svi pritvoreni su bili smješteni u okružnim zatvorima u Gnjilanu i Prištini.
XS
SM
MD
LG