Dostupni linkovi

U Kini hapšenja i gašenje web stanica zbog glasina o puču


Kineske vlasti su ugasile niz veb sajtova, uhapsile nekoliko ljudi i kaznile dva popularna mikrobloga nakon što su se na Internetu pojavile glasine o državnom udaru.

Vlasti su ugasile 16 veb sajtova zbog toga što su širili glasine o ulasku tenkova u Peking i o tome da u prijestolnici nešto nije u redu.

Šest osoba je uhapšeno zbog, kako je navedeno, fabrikovanja i širenja glasina, a dva najpopularnija mirkobloga najavila su da korisnici Interneta neće moći da ostavljaju komentare do utorka zbog kritika koje su im uputile vlasti.

Vlasti su preduzele ove mere zbog toga što su se na Internetu pojavile glasine o državnom udaru koji bi predvodio šef državne sigurnosti Žu Jongkang, poslije smjene političke zvijezde u usponu Boa Silaja.

Analitičari kažu da je ova politička drama iznijela na vidjelo podjele unutar vladajuće Komunističke partije koja se ove godine sprema za promjenu rukovodstva, navodi AFP.

Bo, koji je smijenjen s mjesta partijskog šefa Čongkinga, na jugozapadu Kine, zbog toga što je bivši šef policije njegovog grada pobjegao u američki konzulat i navodno zatražio politički azil, trebalo je da zauzme jedan od rukovodećih položaja u zemlji.
XS
SM
MD
LG