Dostupni linkovi

Anonymousi za danas najavili rušenje interneta


Hakerska grupa Anonymous zaprijetila je da će danas potpuno zaustaviti internet u "Operaciji pomračenje", koja je na forumima na mreži pokrenula brojne rasprave o tome da li je i kako to moguće izvesti.

Hakerska grupa, koja je od formiranja 2008. godine onesposobila brojne sajtove, tvrdi da će blokirati sistem imena domena (DNS).

Britanski stručnjak i profesor Alan Woodward za BBC kaže da će, ako uspiju, oboriti "telefonski imenik čitavog interneta", koji veb-adrese pretvara u ono što internet zapravo koristi, tzv. internet protokol, i tako internet učiniti beskorisnim.

Dobri poznavaoci mreže smatraju da je to moguće izvesti ako bi se na najvišem nivou DNS-a izveo napad u kojem se internet server preplavi s toliko zahtjeva da više nije u stanju da odgovori na legitimne zahtjeve, što bi se zatim prenijelo na cijelu mrežu.

To bi, kako se tvrdi, moglo da se postigne tako što bi hakeri tuđe kompjutere uz pomoć virusa pretvorili u "robote za slanje zahtjeva", pri čemu vlasnici računara toga ne moraju da budu ni svjesni.

Ista tehnika je korištena krajem februara kada je spriječen pristup stranici Interpola, što je samo jedna od mnogih organizacija koje su bile "žrtve" hakera proteklih godina. Međutim, postavlja se pitanje, i ostaje da se vidi, da li je moguće koristiti slične postupke kako bi se stvorilo dovoljno prometa da se zaista zaustavi čitav internet.

Akcije Anonymousa uperene su, kako ističu hakeri, protiv cenzure na internetu i svega što predstavlja krupni kapital.
XS
SM
MD
LG