Dostupni linkovi

Istraživanje: Angela Merkel najvažnija nemačka političarka


Nemačka ancelarka Angela Merkel je najvažnijii nemački političar, pokazao je politički barometar televizije ZDF.

Na rang listi političara, posle Merkelove koja je na prvom mestu, nalaze se bivši ministar finansija Per Štajnbrik i bivši šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, obojica iz Socijaldemokratske partije (SPD) i obojica kao mogući kancelarski kandidati socijaldemorkata, koji bi se u septembru 2013. godine, mogli da se ''uhvate u koštac'' sa Merkelovom.

Na začelju liste najvažnijih nemačkih političara nalaze se liberali, koalicini partneri Merkelove - šef diplomatije Gvido Vestervele i vicekancelar Filip Resler, koji su na pretposlednjem i poslednjem mestu.

Kada je reč o liberalima, kojima je pečat dao bivši šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer, do skoro ih vodio Vestervele, a sada Resler, njima i dalje toliko loše ide, da bi, kada bi u nedelju bili izbori, dobili svega tri odsto glasova i tako ostali vanparlamentarna snaga.

SPD bi na izborima dobila 29 odsto glasova, Zeleni oko 14 odsto, Pirati čak osam odsto, a Levica sedam odsto glasova Nemaca.

Takav ''raspored snaga'' pokazuje da bi, na saveznom novu, pored takozvane ''velike koalicije'' demohrišćana kancelara Merkelove i SPD, o kojoj se sve više govori, 82-milionskom Nemačkom mogli, takođe, vladati i demohrišćani i zeleni ili SPD-Zeleni.

''Velika koalicija'' bi dobila čak kod 56 odsto Nemaca podršku, dok bi za koaliciju demohrišćana, Merkelove i partije Zeleni, bilo svega 28 odsto.

Za ''već viđeni'' savez SPD i Zeleni, koji je postojao u vreme kancelara Gerharda Šredera, bilo bi 42 odsto birača.
XS
SM
MD
LG