Dostupni linkovi

Slovenija: Upravni odbor Merkatora podneo ostavku


Petočlani Upravni odbor Merkatora podneo je ostavku, objavio je danas na sajtu Ljubljanske berze slovenački i regionalni trgovinski lanac.

Članovi Merkatorove uprave Žiga Debeljak, Vera Aljančič Falež, Melita Kolbzen, Stanka Čurović i Peter Zavrl podneli su ostavku kasno sinoć predsedniku Nadzornog odbora.

Njihove ostavke na snagu će stupiti za šest meseci, odnosno 30. septembra, navodi se u Merkatorovom saopštenju i dodaje da je Upravni odbor izvestio Nadzorni da je spreman da se taj period skrati, ako je to u interesu kompanije.

Merkatorova uprava odlučila se na ostavku nakon više od šest godina na čelu trgovinskog lanca zbog neslaganja oko prodaje slovenačke kompanije najvećem konkurentu - hrvatskom Agrokoru.

"Razlog za ostavku je nedostatak poverenje vlasnika (u upravu)", prenosi Rojters reči Merkatorove portparolke Mojce Brisčik.

Predsednik uprave Merkatora Žiga Debeljak rekao je za slovenačku novinsku agenciju STA da će uprava ostati na čelu kompanije do kraja septembra ako to od nje budu tražili vlasnici.

Do neslaganja uprave i vlasnika Merkatora, među kojima su lokalne banke i investicione kompanije, došlo je još prošle godine, kada je uprava odbila da dozvoli "dubinsko posmatranje" koje bi omogućilo prodaju većinskog udela u Merkatoru hrvatskom Agrokoru.

Merkator takođe ima prodavnice u Albaniji i Bugarskoj.
XS
SM
MD
LG