Dostupni linkovi

Aj Vejvej: U Kini se sprema preokret


Kineski konceptualni umetnik i disident Aj Vejvej (Ai Weiwei), koji je u aprilu prošle godine bio u dvomesečnom pritvoru, posle čega mu do danas nije dopušteno napuštanje zemlje, izjavio je kako veruje da se u Kini sprema "veliki preokret u kojemu će pobediti humanizam" i kako "nije spreman, niti želi da ode iz zemlje".

U intervjuu za nemački "Die Welt" Vejvej je otkrio da je njegov odnos sa rodnom zemljom "izuzetno blizak", na svesnom i nesvesnom nivou.

"Zbog toga je bilo kakva odluka o napuštanju zemlje posebno važna. Nisam spreman niti želim da odem iz Kine", rekao je Vejvej u intervjuu.

Iako tokom 81. dana provedenog prošle godine u pritvoru bez konkretne optužbe nije bio podvrgnut fizičkom nasilju, proživeo je "nehumaniji oblik mučenja" – duhovno mučenje koje nije izazvalo fizičku bol već poniženje, rekao je umetnik.

Vejvej ne skriva iznenađenje time što je u globalnoj akciji organizovanoj kako bi mu se pomoglo da plati kaznu (pošto su ga vlasti optužile za izbegavanje plaćanja više od dva miliona dolara poreza) učestvovalo i više od 30 hiljada Kubanaca.

"Ta me inicijativa apsolutno oborila s nogu. Omogućila mi je da kinesko društvo sagledam iz jednog potpuno drugačijeg ugla. Odjednom sam shvatio da današnji mladi naraštaji i društvo kao takvo nisu više, kako se nekada mislilo, gomila peska bez ikakve želje da se javno angažuju", smatra Vejvej.

Aj Vejvej - umetnik bogatog opusa provokativnog karaktera - poznat po društvenom angažmanu i političkom aktivizmu, ubrzano postaje jedan od vodećih umetnika kineske nezavisne art scene.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG