Dostupni linkovi

Arapska liga završila samit pozivom Siriji za obustavu sukoba


Tek nešto manje od polovine lidera arapskih država pojavilo se danas na samitu Arapske lige u Bagdadu, ali je među onima koji su došli ipak postignuta saglasnost da se režim u Siriji pozove na obustavljanje krvoprolića.

Jednodnevni samit je završen upućivanjem poziva sirijskom režimu da "odmah sprovede" predlog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana usmerene na okončanje sukoba koji traje već godinu dana.

U završnom dokumentu navodi se da Arapska liga u potpunosti podržava "legitimne težnje sirijskog naroda za demokratiju i slobodu i njegovo pravo da odlučuju o svojoj budućnosti".

Vlasti u Damasku pozivaju se da odmah prekinu s premeštanjem trupa i upotrebom teškog naoružanja u naseljenim mestima i da omoguće pristup medicinskom osoblju i humanitarnim radnicima.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi rekao je po završetku skupa na konferenciji za novinare da je plan Kofija Anana poslednja prilika za režim Bašara Asada.

Samit je održan u palati bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina. Medju odsutnima su uticajni monarsi iz Saudijske Arabije, Katara, Jordana i Maroka. Jedini vladar neke od država Persijskog zaliva koji je prisutan je kuvajtski emir šeik Sabah al Ahmad al Sabah.

Prisustvo kuvajtskog emira u Bagdadu je shvaćeno kao dobar znak, jer su dve države imale loše odnose u vreme Sadama Huseina koji je okupirao Kuvajt 1990. što je bio povod za intervenciju, ali i posle zbacivanja Huseina sa vlasti.
XS
SM
MD
LG