Dostupni linkovi

Merah ipak sahranjen u predgrađu Tuluza


Muhamed Merah, francuski državljanin alžirskog porekla koji je u ime Al Kaide ubio sedmoro ljudi, sahranjen je u muslimanskom delu groblja u predgrađu Tuluza.

Groblje je bilo pod nadzorom policije i helikoptera, prenela je agencija Frans pres.

Serijski ubica je sahranjen u Tuluzu i pored protivljenja gradonačelnika Pjera Koena, koji je u poslednjem trenutku zatražio da se sahrana odloži, tvrdeći da bi bila "neprimerena" .

Alžirske vlasti su prethodno odbile da prihvate njegove posmrtne ostatke, podseća agencija Frans pres.

Sahrana je održana nakon što je francuski predsednik Nikola Sarkozi ranije danas pozvao da se Merahovo telo pokopa u Francuskoj bez pogovora, podsetivši da je on bio Francuz, iako njegovo ponašanje smatra "monstruoznim".

Odluka alžirskih vlasti je razočarala Merahove roditelje, koji su želeli da njihov sin bude sahranjen u Alžiru, jer strahuju da će njegov grob biti oskrnavljen u Francuskoj.

Muhamedov otac je kritikovao francuske vlasti zbog toga što su "ubile njegovog sina, a mogle su da ga ostave u životu" i zapretio je tužbom protiv policije, a francuski zvaničnici su njegove izjave ocenili kao "nepristojne i sramne".

Muhamed Merah (23) je u tri napada ubio tri francuska vojnika, rabina i troje jevrejske dece, a ubijen je prošlog četvrtka hicem iz policijskog snajpera, kada je skočio kroz prozor stana u Tuluzu u kojem se krio i koji je bio pod 32-časovnom opsadom policije.
XS
SM
MD
LG