Dostupni linkovi

Skoplje: NATO posvećen politici otvorenih vrata u Jugoistočnoj Evropi


Na pretstojecem samitu u Čikagu NATO treba da pošalje čvrstu poruku zemljama aspirantima da Alijansa ostaje posvećena politici otvorenih vrata ka evroatlanskim integracijama u Jugoistočnoj Evropi, kaže se u zajedničkoj izjavi ministara odbrane zemalja Jadranske povelje i Sjedinjenih Američkih Država sa današnje konferencije u Skoplju “Zajednicki izazovi i udružena rešenja”.

U izjavi se ističe važna uloga Hrvatske, Albanije i SAD-a u obezedjivanju kontinuirane podrške ostalim zemljama ove grupe u njihovim aspiracijama za članstvo u NATO-u. Ohrabruju se zemlje iz regiona da nastave implementaciju odbrambenih reformi, a naglašava se i napredak ovih država u jačanju demokratije, negovanju održivog razvitka i poštovanju ljudskih prava.

Na ovom skupu su učestvovali ministri odbrane Makedonije, Albanije, Hrvatske, Crne Gore, ministar bezbednosnih snaga Kosova, zamenik ministra odbrane BiH, zamenik pomoćnika američkog sekretara odbrane, kao i pretstavnik NATO-a.

Iako je upućen zvanični poziv i srpskom ministarstvu, nije učestvovao predtstavnik Srbije. Zvanični odgovor iz srpskog ministarstva odbrane je bio da nisu u mogućnosti da prisustvuju.

Agim Čeku je izrazio žaljenje zbog neprisustva predtstavnika Srbije i istakao je da je vreme da se i Kosovo priključi ovoj grupi. Kosovo je spremno da pomogne u izgradnji regionalne bezbednosti i stabilnosti, rekao je Čeku.
XS
SM
MD
LG