Dostupni linkovi

Frans pres: Diplomatska svađa oko predsedavanja UN


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić "pokrenuo je diplomatsku svađu u istočnoj Evropi" svojom kandidaturom za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, piše u analizi agencija Frans pres.

Ova agnecija navodi da je šef litvanske diplomatije Audronius Ažubalis optužio Rusiju da oživljava neprijateljstva iz "Hladnog rata" time što podržava Jeremića za to mesto, a ne kandidata Viljnusa, litvanskog ambasadora u UN Dalijusa Čekuolisa. On je rekao i da je Jeremić pokušao da "ucenjuje" njegovu zemlju.

Jeremić je u intervjuu Frans presu zvanično odbacio te optužbe i ocenio da Srbija zaslužuje da dobije neku važnu medjunarodnu poziciju.

Diplomate kažu da Litvanija misli da je Rusija podstakla Jeremića da podnese kandidaturu za to mesto zbog neprijateljstva između Moskve i Viljnusa oko litvanskog stava da je Litvanija pripojena Sovjetskom Savezu.

“Ono što smo nezvančno čuli jeste da je Rusija opsednuta načinom na koji gledamo na Drugi svetski rat. To možda izgleda smešno, ali ovo je nesporazum oko istorije", rekao je Ažubalis.

Kako navodi agencija Frans pres, Jeremić i ruske diplomate odbacuju svaku ideju zavere, ali je portparol ruske misije u UN Anton Uspenski potvrdio da se Moskva protivi izboru litvanskog predstavnika Čekuolisa.

"Litvanci su prvi obavešteni da mi ne možemo da podržimo kandidata koji ne razume značaj pobede nad nacizmom... koja je omogućila stvaranje UN", rekao je Uspenski agenciji Frans pres i dodao da takva osoba ne treba da predsedava Generalnom skupštinom UN.

Ažubalis je rekao da je Jeremić pretio da će blokirati kandidaturu Litvanje za mesto nestalneg članice Saveta bezbednosti 2014. ako ne odustane od kandidature za predsedavanje Generalnom skupštinom.

Jeremić, pak, kaže za Frans pres da je Litvanija već imala važna međunarodna mesta, sa predsedavanjem OEBS-om 2011. godine i da su i Srbija i Litvanija male zemlje i da veruje da će bolje služiti sistemu UN ako "podele odgovornosti".

Jeremić je potvrdio za Frans pres da su se on i litvanski ministar sastali u Briselu prošle nedelje i da su pregovarali.

"Mi smo Litvaniji ponudili fer trgovinu. Mi smo spremni da podržimo njihovu kandidaturu za Savet bezbednosti", rekao je Jeremić.
XS
SM
MD
LG