Dostupni linkovi

Poljoprivrednici na traktorima krenuli ka Beogradu


Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine i iz delova centralne Srbije krenuli su u 9.00 sati traktorima za Beograd.

Oni time protestuju zbog uredbi Vlade Srbije koje, po njihovom mišljenju, favorizuju prerađivačku industriju na štetu poljoprivrednih proizvođača.

Član organizacionog odbora protesta Ilija Grujić rekao je agenciji Beta da su poljoprivrednici iz svih vojvođanskih opština i iz nekih opština u centralnoj Srbiji krenuli traktorima ka Beogradu, ali ne auto-putem, već drugim putevima.

"Očekujem da na kraju našeg protesta dođe do konstruktivnog rešenja. Nama cilj nije stvaranje nereda i haosa, već skretanje pažnje na problem, ne bi li on bio rešen", rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici ovoga puta nisu pošli u Beograd organizovano u kolonama, već svako za sebe.

"Imamo informaciju da je policija raspoređena na svim stranama, ali su nam obećali da ovoga puta neće zadržavati traktore", rekao je Grujić.

Kazao je i da će poljoprivrednici, ako ih policija blokira, kao prošle godine na putu za Beograd, ostati s traktorima tamo gde budu zaustavljeni.

Kako se uverio reporter agencije Beta, na prilaznom putu u Sremsku Kamenicu kod Novog Sada, raspoređeno je oko 30 pripadnika Interventne jedinice policije.

Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru i da Ministarstvo poljoprivrede utvrdi Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji jer je to uslov da poljoprivrednici mogu da koriste sredstva IPA fondova EU.

Delegacija poljoprivrednika nije pre dva dana na sastanku u Beogradu postigla dogovor s ministrom Dušanom Petrovićem.
XS
SM
MD
LG