Dostupni linkovi

Članice grupe BRIKS o formiranju banke za zemlje u razvoju


Lideri grupe BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika, sastaju se danas u Nju Delhiju radi razgovora o jačanju trgovinskih veza, u vrijeme protesta tibetanske zajednice zbog dolaska kineskog predsjednika Hua Đintaoa.

Očekuje se da će lideri postići dogovor o osnivanju nove banke koja će finansirati projekte u zemljama u razvoju, prenio je BBC.

Juče je preminuo tibetanski aktivista Džampel Ješi, koji se prije četiri dana spalio u znak protesta zbog Huovog dolaska.

Tibetanska vlada u egzilu smještena je u sjevernom indijskom gradu Daramsali. U posljednjih nekoliko mjeseci najmanje 25 Tibetanaca u Kini spalilo se protestujući protiv kineske uprave u Tibetu.

Njihovih pet zemalja sada čine skoro 28 odsto svjetske ekonomije, a očekuje se da će taj udio da raste u narednim godinama.

Zajednička razvojna banka biće osnovana po modelu Svjetske banke i Azijske razvojne banke i nudiće finansiranje izvan postojećeg globalnog finansijskog sistema.

Članice ove grupe pokušavaju da povećaju međusobnu trgovinu i smanje zavisnost od Evrope i SAD. Očekuje se da će lideri razgovarati i o povezivanju berzi svojih zemalja u pokušaju da uspostave sistem u kojem dolar neće biti glavna jedinica trgovine među njima.
XS
SM
MD
LG