Dostupni linkovi

Evropski parlament glasa danas o rezolucijama o Srbiji i Kosovu


Poslanici Evropskog parlamenta glasaće danas o rezolucijama o Srbiji i Kosovu u kojima se Evropski savjet poziva da što prije odredi datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom i pozdravljaju dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je juče u raspravi da 2012. može biti godina u kojoj će Srbija krenuti ka pregovorima o prijemu u EU.

U prijedlogu rezolucije se pozdravlja napredak Srbije u sprovođenju reformi i ukazuje da dalji napredak u integraciji u EU zavisi od ispunjavanja Kopenhagenških kriterijuma uz naglasak na potrebi za jačanjem vladavine prava, poštovanju ljudskih prava i "boljem
delovanju tržišne privrede".

Takođe je izražena zabrinutost zbog pokušaja nadzora i uplitanja u rad medija u Srbiji i od vlasti u Beogradu se traži da zajamče "nezavisnost sredstava informisanja od političkih pritisaka i drugih upliva".

File je rekao da je u odnosima EU i Kosova počela nova etapa početkom izrade Studije o izvodljivosti za Sporazum EU i Kosova o stabilizaciji i pridruživanju.

U prijedlogu rezolucije o Kosovu se "pozdravljaju do sada postignuti dogovori i poziva Vlada Srbije da ih potpuno i neodložno sprovede". Takođe je izražena "ozbiljna zabrinutost" zbog stanja na sjeveru Kosova i nasilja u drugoj polovini prošle godine.

Evropski parlament, između ostalog, sutra će glasati i o rezolucijama o Crnoj Gori i Turskoj.
XS
SM
MD
LG