Dostupni linkovi

U sukobima plemena u Libiji 70 mrtvih, 150 ranjenih


U sukobima između plemena Tubu i arapskih plemena u libijskom gradu Sebhi, koji traju od ponedjeljka, ubijeno je 70 osoba, a 150 ranjeno, izjavio je u srijedu na konferenciji za štampu vladin glasnogovornik Naser el-Mana.

U prethodnom izvještaju, jedan bolnički izvor je naveo da je bilo četrdesetak mrtvih i oko 130 ranjenih i on se odnosi samo na žrtve iz arapskih plemena koji se bore s naoružanim pripadnicima plemena Tubu.

Tubui su objavili da su imali desetke mrtvih i ranjenih.

"Ima još sukoba, ali su manjeg intenziteta. Nacionalna vojska i odbor mudraca ušli su u grad da pokušaju napraviti primirje", izjavio je agenciji AFP Abdelmadžid Seif el-Naser, predstavnik grada Sebhe u Nacionalnom prijelaznom vijeću na vlasti, koji je u utorak podnio ostavku kako bi osudio "nesposobnost" vlasti.

Tubui su u srijedu potvrdili da su ih u Sebhi opkolila arapska plemena, da su ih od jutra bombardirala bez prestanka i da je ubijeno više civila.

Tubui su od februara u sukobima s lokalnim plemenima s juga zemlje, uglavnom u Kufri i Sebhi.

Oni osuđuju plan "etničkog čišćenja" koje provode arapska plemena uz pomoć vlasti, dok plemena optužuju Tubue da se obraćaju stranim naoružanim elementima.
XS
SM
MD
LG