Dostupni linkovi

Španija: Novi protesti i nakon generalnog štrajka


Predsjednik najvećeg španskog sindikata upozorio je danas da će uslijediti novi protesti nakon generalnog štrajka najavljenog za sutra ukoliko vlada ne odustane od nepopularne reforme tržišta rada.

"Za španske sindikate 29. mart nije kraj ničega, voz nije došao do kraja kolosijeka. Sve zavisi od stava vlade prema sutrašnjem štrajku", rekao je Rojtersu Ignasio Fernandez Toho, predsjednik Konfederacije sindikata Španije.

On je dodao da će sindikati koristiti sva pravna sredstva, uključujući socijalne proteste, da bi izmjenili reforme i spriječili mjere štednje.

Reforme koje je najavila konzervativna vlada Marijana Rahoja u februaru uključuju smanjenje otpremnine i olakšavaju ugroženim kompanijama da zapošljavaju i otpuštaju radnike.

Mnogi ekonomisti pozdravili su reforme kao način poboljšanja konkurentnosti, ali su naišli na veliki otpor španskih radnika koji strahuju da će biti otpušteni. Skoro četvrtina Španaca je nezaposlena, što je najveća stopa nezaposlenosti u EU.

Ministar ekonomije Luis de Gindos odbacio je pozive sindikata da se izmjeni reforma tržišta rada.

Pod pritiskom Evropske komisije da smanji jedan od najvećih javnih deficita u evrozoni Španija planira velika smanjenja potrošnje u budžetu.
XS
SM
MD
LG