Dostupni linkovi

Sukobi snaga Sudana i Južnog Sudana


Sukobi snaga Sudana i Južnog Sudana nastavljeni su zbog čega je sudanski predsednik Omar el-Bešir odlučio da odloži posetu Južnom Sudanu, iako je ona bila usmerena na smirivanje tenzija.

Avijacija Kartuma drugi dan zaredom bombardovala je naftna polja na granici Sudana i Južnog Sudana, rekli su južnosudanski zvaničnici.

"Mislimo da su meta vazdušnih udara naftna polja", rekao je jedan zvaničnik, ne navodeći da li ima žrtava niti kolika je šteta.

DŽuba će braniti svoj teritorijalni integritet, izjavio je južnosudanski ministar informisanja Barnaba Marial Bendžamin, dodajući da njegova zemlja ne želi da bude uvučena u rat sa Kartumom.

Severni i južni deo Sudana vodili su 20 godina građanski rat u kojem je poginulo dva miliona ljudi. Rat je okončan 2005. godine mirovnim sporazumom na osnovu kojeg je Južni Sudan u julu 2011. godine stekao nezavisnost.

Visoki komesarijat UN za izbeglice pozvao je 16.000 sudanskih izbeglica koje se nalaze u Južnom Sudanu da napuste kamp zbog sukoba u regionu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je juče veliku zabrinutost i pozvao Sudan i Južni Sudan da okončaju sukobe i da koriste političke mehanizme za rešavanje problema.

DŽuba i Kartum potpisali su sredinom marta više dokumenata i najavili za 3. april samit u cilju rešavanja pitanja vezanih za prihode od nafte i za pogranične probleme koji najviše izazivaju tenzije.
XS
SM
MD
LG