Dostupni linkovi

Istražitelj: U okolini Srebrenice nađeno još 700 tela


Na suđenju Radovanu Karadžiću u Međunarodnom tribunalu u Hagu istražitelj tužilaštva Dušan Janc izjavio je da su u okolini Srebrenice nađena 702 nesahranjena tela, a da je oko 6.000 tela Bošnjaka, žrtava iz jula 1995. godine do kraja prošle godine ekshumirano iz više masovnih grobnica.

Tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njene vojske,
Karadžić je optužen za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni koja je u to vreme bila pod zaštitom UN.

Slovenački policajac Janc svedočio je da su nepokopana tela nađena duž linije kojom se kolona od nekoliko hiljada Muslimana probijala šumom iz obruča VRS oko Srebrenice ka Tuzli.

Kazao je da su 702 osobe "ostavljene gde su ubijene" i da tela "nikada nisu bile pokopana".

Ispitujući prethodne svedoke o Srebrenici, Karadžić je više puta tvrdio da su u više masovnih grobnica u okolini Zvornika bili pokopani i bošnjački borci poginuli na tom terenu tokom ratnih godina, a ne samo u leto 1995.

Janc je izneo i podatak da je do kraja prošle godine bilo identifikovano 5.977 žrtava iz Srebenice, a da identitet još 260 ubijenih nije mogao biti utvrđen zbog nedostatka uzoraka DNK njihovih rođaka.

Direktor Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Tomas Parsons (Thomas) prošle nedelje je svedočio da je ta komisija do sada identifikovala ukupno 6.606 žrtava, dok je identitet još 166 tela za nepoznat zbog nedostatka uzoraka DNK za upoređivanje.

Govoreći o načinu na koji su utvrđene veze primarnih i sekundarnih grobnica u koje je, prema optužnici protiv Karadžića, VRS u jesen 1995. prebacila tela žrtava radi prikrivanja zločina u Srebrenici, svedok Janc je kao primer naveo da je "pet delova tela" iste osobe ekshumirano iz dve masovne grobnice.

Blisko srodstvo žrtava "među kojima su bili blizanci ili četiri brata iz iste porodice" predstavljalo je problem u uspostavljanju veze između delova tela i pri identifikaciji tih stradalih, zbog istovetnosti njihovog DNK profila.

Karadžić koji se brani sam, na početku unakrsnog ispitivanja je sugerisao da su u nekim masovnim grobnicama nađene čaure zbog toga što pri otvaranju vatre čaure padaju"u rov iz kojeg se puca".

Janc je to negirao, rekavši da čaure mogu padati "svuda".

Svedok je, odgovarajući na pitanje optuženog o načinu na koji su žrtve mogle biti povezane sa padom Srebrenice u julu 1995, naglasio da o toj vezi postoji obilje dokaza i izveštaja veštaka.

Suđenje Karadžiću u Hagu se nastavlja sutra kada će on završiti unakrsno ispitivanje Janca.

Optužnica Karadžića tereti i za terorisanje stanovništva Sarajeva, kampanju artiljerijskih i snajperskih napada; za progon Bošnjaka i Hrvata ssirom BiH i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.
XS
SM
MD
LG