Dostupni linkovi

Jedanaest policajaca poginulo u Indiji


Jedanaest policajaca je ubijeno, a oko 30 je ranjeno u Indiji kada je u distriktu Gadširoli eksplodirala bomba za koju se veruje da su je podmetnuli maoistički pobunjienici, saopštili su policijski izvori.

To je od juna 2010. godine najsmrtonosniji napad tog ekstremno levičarskog pokreta aktivnog u seoskim regionima u istočnom i centralnom delu Indije, čiji pripadnici za sebe kažu da se bore za prava seljaka koji nemaju zemlju, i protiv korupcije i nasilja
policije.

"Dobili smo potvrdu da je ubijeno 11 osoba", rekao je agenciji Frans pres portparol vojske, B.C. Kanduri, i dodao da je 29 ranjenih policajaca prevezeno u bolnice.

Napad se dogodio ubrzo pošto su maoistički pobunjenici kidnapovali dva stranca u indijskoj državi Orisa, od kojih je jedan pušten u nedelju.

U januaru je u napadu u državi Džarkand poginulo desetak policajaca, a trojica su ranjena, a u junu 2010. godine je u zasedi u državi Čatisgar poginulo 26 pripadnika policije.

U sukobima indijskih vlasti i pripadnika maoističkog pobunjeničkog pokreta, od 1967. godine je u Indiji poginulo desetine hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG