Dostupni linkovi

Doktoru milion evra odštete zbog mučenja u zatvoru


Palestinski doktor koji je osam godina proveo u zatvoru u Libiji jer je navodno zarazio više stotina dece HIV virusom dobiće odštetu od milion evra, odlučio je holandski sud.

Doktor Ašraf el Hazuz i pet medicinskih sestara iz Bugarske prvobitno su u Libiji osuđeni na smrtnu kaznu pošto su proglašeni krivim da su 1998. namerno zarazili više od 400 dece u bolnici u Bengaziju.

Njihove kazne su 2007. preinačene u doživotni zatvor, nakon što su porodice zaražene dece pristale da budu obeštećene u iznosu od po milion dolara.

Lekar i sestre su zatim, nakon osam godina zatvora, izručeni Bugarskoj, gde su doputovali u pratnji tadašnje supruge francuskog predsednika Sesilije Sarkozi i evopskog komesara za spoljna pitanja Benite Ferero-Valdner.

Zdravstveni radnici, koji su po dolasku u Bugarsku oslobođeni, tvrdili su da su osuđeni na osnovu iznuđenih priznanja.

Hazuz, koji živi u Holandiji, tužio je 12 Libijaca sudu u Hagu za učešće u njegovom mučenju i nehumanom postupanju u zatvoru.

Međunarodne zdravstvene grupe tvrdile su da su Hazuz i bugarske sestre bili žrtveni jarci zbog loših uslova u libijskoj bolnici.

Hazuzov advokat izjavio je da Holandija i Evropska unija sada treba da osiguraju da libijske vlasti što pre isplate odštetu.
XS
SM
MD
LG